Karpatský zlet aviatikov privítal 60 účastníkov

29.08.2008 Svidník

Svidník/Prešov 29. augusta (TASR) - Viac ako 500 divákov a fanúšikov športového a rekreačného lietania sa dnes zišlo na svidníckom letisku, aby sledovali umenie pilotov, ktorí sa zúčastňujú na IV. Karpatskom zlete aviatikov.
Napriek tomu, že na severovýchode Slovenska dnes dopoludnia neboli ideálne poveternostné podmienky do Svidníka prileteli ráno piloti z celého východného Slovenska, ale aj z Ružomberka a Nitry.
\"Organizovali sme podobné zlety v Ražňanoch pri Sabinove a súčasťou tejto akcie bolo aj pristávanie lietadiel na svidníckom letisku. Tunajší predstavitelia samosprávy nás požiadali, či by sme takéto podujatie nepomohli pripraviť aj priamo vo Svidníku. Spoločne sa nám teda podarilo položiť základy novej tradície. Myslím si, že je to atraktívne podujatie, ktoré nepoteší len nadšencov, ktorí sa venujú lietaniu, ale predovšetkým divákov, \" uviedol dnes pre TASR viceprezident Aviatik klubu Karpaty vo Svidníku Milan Grega. Ako ďalej dodal, na dnešnom podujatí sa zúčastňuje takmer 60 aviatikov. Najmladší z nich má len 18 rokov a najstarší bude onedlho oslavovať okrúhle 70. narodeniny.
Pre návštevníkov organizátori pripravili statické ukážky leteckej techniky a priamo na letiskovej ploche mohli sledovať leteckú akrobaciu a súťaž lietajúcich zariadení v presnosti pristátia. Vzhľadom na silný vietor, ktorý bol popoludní, museli z bezpečnostných dôvodov zrušiť zoskoky parašutistov. Program podujatia je doplnený o premietanie filmov s leteckou tematikou. V sobotu plánujú priaznivcom lietania ukázať ako sa stavia ultraľahké lietadlo a v prípade priaznivého počasia by sa mali uskutočniť tandemové zoskoky parašutistov.
Karpatský zlet aviatikov zorganizoval miestny Aviatik klub Karpaty, ktorý v minulom roku zakladali traja nadšenci a v priebehu niekoľkých mesiacov sa rozrástol na 16 členov. V súčasnosti pripravujú projekty na vybudovanie klubového domu, rekonštrukciu hangáru a rozšírenie letiskovej plochy. Podujatie na letisku organizujú v spolupráci s Mestom Svidník a Leteckou amatérskou asociáciou Slovenskej republiky.
 

Vyberte región